De meerderheid van de meisjes met het syndroom van Turner zal geen puberteit ontwikkelen. Er zal geen borstontwikkeling optreden en de menstruatie blijft uit. De reden hiervoor is dat de eicellen die zich ter hoogte van de eierstokken bevinden zeer vroeg, soms reeds van voor de geboorte, verdwijnen. De eierstok zal dus enkel uit bindweefsel bestaan en kan geen vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) produceren. Deze oestrogenen zijn nodig om de puberteit te kunnen ontwikkelen en om de vrouwelijke geslachtsorganen (baarmoeder, vagina) gunstig te beïnvloeden. Men zal aan het jonge meisjes met Turnersyndroom pilletjes met oestrogenen toedienen om zo de borstontwikkeling te verkrijgen en nadien pilletjes met progesteron toevoegen om de menstruatie op te wekken.

Bij ongeveer 10-20% van de Turner­meisjes zal er wel voldoende werking van de eierstokken zijn voor de puberteits­ontwikkeling. In dat geval is de kans wel groot dat ze vroeg­tijdig in menopauze zal gaan.
Door de afwezigheid van de eicellen in de eierstok is een vrouw met Turner­syndroom dus meestal onvruchtbaar. Bij een eventuele kinderwens is ze aangewezen op pleeg­ouderschap of adoptie. Ook een medisch begeleide zwangerschap door middel van eicel­donatie behoort tot de mogelijkheden. Na een goede voor­bereiding met hoge doses oestrogenen is de kans op zwangerschap per poging 30%, wat vergelijkbaar is met de resultaten bij andere aandoeningen waarvoor eicel­donatie aangewezen is. De kans op miskraam is echter hoog (40-50%) en een strikte opvolging is noodzakelijk.[4]

Vorige: groei